Aşure Günü | Emre Akkaya

Aşure Günü

Aşure Günü

Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Muharrem Ayı yaklaşıyor. Muharrem Ayı başladığında aynı zamanda Aşure Günü için de geri sayım başlamış oluyor. Ülkemizde yaşayan pek çok Müslüman’ın da beklediği Muharrem Ayı ve Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü neden önemlidir ve Aşure Gününün anlamı nedir? Aşure Günü yapılacak ibadetlernelerdir? Aşure Günü aşure yapmak ibadet midir, aşure yapılmalı mıdır? Tüm Müslüman âleminin iple çektiği Muharrem Ayı ve Aşure Günü konusunda yazdığımız bu yazının sonunda, ek olarak herkesin keyifle tükettiği bir aşure tarifi de bulunuyor. Bu mübarek ay boyunca bütün dualarınızın ve ibadetlerinizin kabul olması dileğiyle…

Muharrem Ayı Ne Zaman?

2017 yılı Muharrem Ayı çok kısa zaman sonra başlıyor. Muharrem Ayı için sayılı günler kala, Muharrem ayı boyunca Muharrem orucu tutmaya niyetli pek çok kişi Muharrem Ayı ne zaman sorusuna yanıt aramaya başladı. Bekletmeden söyleyelim: 2017 yılı Muharrem Ayı 21 Eylül 2017 tarihinde başlıyor. Dini anlamı büyük olan aylarımızdan olan Muharrem Ayı’nın başlangıcı bu sene Perşembe gününe denk geliyor.

Muharrem Ayı, Hz. Muhammed’in zikrettiği şekliyle “Şehrullahi’l-Muharrem” (Allahın Ayı Muharrem) bereketi temsil eden bir aydır. Muharrem Ayı boyunca Allah’ın bütün lütfu ibadet eden kullarının üzerindedir. Muharrem Ayı 10. günü ise Aşure Günü olarak kabul edilmekte.

Aşure Günü Ne Zaman?

Aşure Günü, adını Arapçadan gelen “aşara” kelimesinden alır. Aşara, Arapçada 10 anlamına gelir ve Muharrem Ayı’nın 10. günü bu nedenle Aşure Günü olarak anılır. Aşure Günü, İslami inançta ve İslam tarihinde çok önemli olayların gerçekleştiği bir gün olduğu için mübarek kabul edilir. Aşure Günü yapılacak ibadetler arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

– Oruç tutmak ile bir sünneti yerine getirmiş olursunuz.

– Akraba ziyaretleri ve gönül alma, başkalarıyla iyi ilişkiler kurma, sıla-i rahim yapılmalıdır.

– Sadaka vermek saygın hadis kitaplarınca ibadet olarak kabul edilmektedir.

– Aşure Günü boyunca İslami metinlerin okunması, Kuran-ı Kerim okunması ibadettir. İlim öğrenmek Aşure Günü yapılacak ibadetler arasında yer alır.

Ancak Aşure Günü yalnızca ibadet etmek için aşure yapmak pek çok âlim tarafından günah olarak belirtilmiştir. Aşure ya da başka bir tatlı yapıp başkalarıyla paylaşmak amacı gütmek ise ibadetten sayılmaktadır. Geleneksel olarak Aşure Günü’nde aşure yapıldığından, bu lezzetli tatlıyı en mübarek günlerden birinde sevdiklerinizle paylaşmak için size son derece lezzetli bir aşure tarifi de hazırladık.

Aşure TarifiAşure Nasıl Yapılır?

Bolluğun, bereketin, çeşitliliğin, farklılıkların bir aradalığının ve uyumunun simgesi olan aşure, geleneksel tatlılarımızdan biridir ve her sene özellikle Aşure Günü pişirilerek doyasıya yenir. Eğer siz de Aşure Günü’nde tatlı olarak aşure yapmayı düşünüyorsanız, bu muhteşem aşure tarifi tam size göre!

Aşure Malzemeleri

  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 10 tane kuru incir
  • 10 tane kuru kayısı
  • 1 su bardağı kabuksuz fıstık
  • 1 su bardağı çiğ fındık
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı karanfil
  • 5 su bardağı su
  • 5 su bardağı süt

Aşurenin Yapılışı

Buğdayı bir tencereye alıp üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla haşlayın. Fasulyeyi, nohutu, kuru üzümü, kuru kayısı ve kuru inciri de ayrı kaplarda yumuşayana dek haşlayın. Buğday açılmaya başladıktan ve suyu yoğunlaştıktan sonra haşlanan kuru fasulye ve nohutu sularını süzüp buğdayın olduğu tencereye ilave edin. Üzerlerine 5 su bardağı su ekleyin. Ardından kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin de sularını süzüp bakliyatların yanına aktarın. Fındık, fıstık ve karanfili ekleyin ve dibinin tutmasını engellemek için arada bir karıştırarak 15 dakika kaynatın. Sütün içine biraz sıcak aşureden katarak ılımasını sağlayın ve tencereye sütü de ekleyin. Ardından şekeri de ekleyerek yarım saat kadar daha pişirmeye devam edin. Bakliyatların yumuşadığından emin olduğunuz aşureyi biraz dinlendirdikten sonra aşure kaplarına boşaltın. Üzerlerini nar, tarçın ve varsa cevizle süsledikten sonra aşureyi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Bu içerik hakkında düşünceleriniz nelerdir?

/* ]]> */